Pages

grad

Daisypath Graduation tickers

Thursday, March 7, 2013

Nak Mati Baik Atau Buruk?

Bismillahirrahmanirrahim.
Ayuh sama-sama sedekahkan alfatihah untuk Nabi kita,untuk diri kita sendiri,keluarga kita,ibubapa kita,ahli keluarga kita yg telah pergi, guru-guru, para mujahidin..

Alfatihah..

sejak adanya media sosial ni,berita kematian sgt cepat tersebar, Alhamdulillah dpt berikan kita kesedaran,mati tu bukan sbb kena bunuh,bukan sbb dah tua je baru bole mati.

dan kita hanya ada 1 NYAWA. bukan mcm dalam games yg kalo mati,ad lg 3 nyawa..no no no~

terbaca tulisan di papanputih kelas kat department forensic&toxicology : "sesiapa yg pada perkataan akhirnya menyebut la ilaha illaAllah,maka syurga baginya"..setiap hari apa yg kita perkatakan...dibuatnya sedang menyumpah org,tiba2 Allah tarik nyawa? hemm,sia sia..

sungguh,yg memiliki syahid itu sgt beruntung..Allah Allah...

doctor sy pernah cerita kita ni nk mati dlm keadaan baik atau buruk? (time ni blajar topic asphyxia,iaitu kematian yg disebabkan gngguan bekalan oxygen bilamana ad gngguan dgn pernafasan. Tak kira la kena cekik ke,kena gantung ke,lemas ke) 

ada satu kisah zaman dahulu ad games yg mencabar dan tersebar dlm kalangan remaja..salah satu games tu dy kena or org belit leher dy dgn tali & dy kena lepaskan leraian tali tersebut. if xlepas pd masa yg cepat,dy bole jd xsedarkan diri,n bila xsedarkan diri ofkosla jd lemah ntok leraikan ikatan tersebut..dan telah ditakdirkan mmg dy xsempat nk leraikan tali tersebut dan meninggal.

meninggal sbbnye? sbb main or buat benda yg xmendatangkan faedah langsung...di sisi manusia puun dah malu bila org tnye dy mati sbb ape,inikan pula dihadapan Allah nanti =')

jadi ayuh pilih mahu mati dlm keadaan mcm mana...bykkan istighfar dan zikir..slamat blajar,fightinggg!! :DDD




2 comments:

  1. ado jugo ko mainan gtu,zaman bilo tu doktor??

    ReplyDelete
  2. zaman dedulu..haha entahla saudara..doc cite ni.hihi

    ReplyDelete